Hoe het zit met het ‘Internet of Things’

Je loopt naar je voordeur en zodra je in de buurt komt, gaat deze open omdat de sleuteltoken in je broekzak al wordt herkend. Het is buiten ijskoud, maar binnen staat de verwarming al aan en is het 21 graden omdat de thermostaat heeft ontdekt dat je binnen een straal van 15 kilometer van je huis bent teruggekeerd. Zodra je de woning binnenstapt, springt de verlichting automatisch aan in de hal. Tijdens het diner kijk je nog even naar het fitnessbandje om je pols, dat aangeeft dat je vandaag genoeg calorieën hebt verbrand om te mogen genieten van een welverdiende borrel na een dag werken.

Wat is the Internet of Things?

Bovenstaande omschrijft wat het Internet of Things (afgekort ook wel IoT) ons kan brengen, want niet alleen mensen zijn online maar ook dingen. Het Internet of Things is een netwerk van slimme en communicerende objecten, die waardevolle informatie (data) vergaren en uitwisselen met behulp van digitale technologie. ‘Dingen’ (vandaar Internet of Things) zijn nu al met – vaak eenvoudige – elektronica ‘slim’ te maken. Met sensoren krijgen producten zintuigen die waardevolle informatie verzamelen over hun toestand en omgeving. Met een draadloze internetverbinding wisselen zij deze informatie uit.

Naar verwachting zijn er in 2020 enkele tientallen miljarden apparaten verbonden met internet. Dat zijn dus vele malen meer apparaten dan er mensen op de aarde leven. Tel daarbij op dat sommige apparaten meerdere zaken meten en dan heb je een idee van de hoeveelheid data die hiermee beschikbaar kan worden gesteld via internet.

Hoe communiceren dingen?

De machine-naar-machine-communicatie die speciaal is ontwikkeld voor het Internet of Things heet LoRaWAN. Door gebruik te maken van korte berichten, die weinig bandbreedte vergen van een verbinding, is het mogelijk om sensors en andere apparatuur te laten communiceren, zonder dat er een bekabelde, WiFi- of 3G-verbinding voor nodig is. Met een reikwijdte van 10 tot 15 kilometer reikt het bereik verder dan een WiFi-verbinding en door het lage energieverbruik kunnen de LoRaWAN-apparaten wel 3 jaar op één batterij functioneren.

lorawan

Door een LoRaWAN-gateway (dat is een netwerkpunt die dienst doet als ‘toegang’ tot een ander netwerk) te plaatsen en te koppelen aan een bestaande internetverbinding is het mogelijk om meer dan tienduizend apparaten ‘gratis’ te voorzien van een koppeling met internet. Een LoRaWAN-gateway zorgt ervoor dat de communicatiestromen van het LoRaWAN-netwerk verstuurd worden naar de ontvangers via het normale internet.

Beveiliging

Beveiligingsleverancier Fortify on Demand deed onderzoek naar de beveiliging van connected devices. Ze selecteerden tien ‘dingen’ die momenteel op de markt zijn én die op een bepaalde manier via internet(toepassingen) worden bediend: televisie, webcam, thermostaat, stopcontact, tuinsproeier, hub, deurslot, inbraakalarm, weegschaal en garagedeur. Bijna allemaal staan ze rechtstreeks in verbinding met een cloud-omgeving of (mobiele) app waarmee persoonlijke informatie wordt vastgelegd, opgeslagen of doorgegeven.

Uit het onderzoek is gebleken dat:

  • Bij zeven op de tien devices een aanvaller accountinformatie kan bemachtigen
  • Zeven op de tien onderzochte toestellen geen encryptie gebruikt voor het doorsturen van data
  • Bij acht op de tien toestellen onveilige (te korte en eenvoudig te raden) wachtwoorden gebruikt worden
  • Wachtwoorden te gemakkelijk gereset konden worden, waardoor een hacker de controle kan overnemen
  • Veel user interfaces zijn kwetsbaar voor een reeks bekende, ernstige security-problemen

Het moge duidelijk zijn: als het Internet of Things ons leven in de toekomst moet vergemakkelijken dan zal er wel nog flink gesleuteld moeten worden aan de beveiliging. We willen uiteraard niet dat ons leven wordt overgenomen door een hacker.

hacker

Voorbeelden van mogelijkheden

1. Gebouwen efficiënter maken
Een oplossing voor een luxe appartementencomplex is een sensornetwerk voor het fitnesscentrum en de wasruimte. Bewoners kunnen online de beschikbaarheid raadplegen van apparaten als loopbanden, traplooptoestellen en wasmachines. Het management kan op zijn beurt onderbenutte machines uit de roulatie nemen en inruilen voor apparatuur die beter aansluit op de behoeftes van de bewoners.

2. De slimme oven
Deze oven herkent met een HD-camera verschillende soorten voedsel en past hier zelf de bereidingsmethode op aan. Met een mobiele app kun je het hele proces in de gaten houden. Je kunt zelfs op je smartphone zien of de koekjes die je aan het bakken bent al bruin aan het worden zijn.

3. iBeacon
iBeacons zijn kleine zendertjes, die gericht informatie naar smartphones kunnen sturen als je in de buurt bent. In een museum kunnen iBeacons meer informatie sturen over een kunstwerk waar je naar kijkt. Op een muziekfestival kunnen iBeacons de weg wijzen naar het juiste podium of waarschuwen als het bier extra goedkoop is. iBeacon is de merknaam die Apple hanteert, maar in het algemeen zie je ook wel de term beacons (het Engelse woord voor bakens).

ibeacon

De toekomst van IoT voor ondernemers

Internationaal is Internet of Things één van de belangrijkste economische ontwikkelingen op dit moment. Naast dat het ons leven als consument kan vereenvoudigen, biedt het interessante nieuwe verdienmodellen voor ondernemers. Internet of Things biedt voordelen op het gebied van procesoptimalisatie en het realiseren van nieuwe producten en diensten, maar dat betekent wel dat bedrijven worden gedwongen om hun bedrijfsstrategie te herzien en veranderen.

Hoe zullen bedrijven er in de toekomst in slagen om extra en nieuwe waarde te creëren? De verwachtingen zijn torenhoog. Momenteel is driekwart van de bedrijven aan het onderzoeken hoe IoT de organisatie kan verbeteren en naar schatting plant één op de zes ondernemingen in de nabije toekomst om een Internet of Things-gerelateerd product op de markt te brengen.

Het Internet of Things brengt flink wat innovatieve en uitdagende mogelijkheden met zich mee. Er zijn in uiteenlopende industrietakken al voorbeelden te vinden van hoe het de business zou kunnen vernieuwen en verbeteren. Om een voorbeeld te geven: een verzekeringsmaatschappij gaat via ingebouwde sensoren in auto’s het rijgedrag van potentiële verzekeringnemers monitoren. Dat zou hen competitief voordeel geven en hun risico’s kunnen minimaliseren.

Print

Tijd voor actie

Ben jij ondernemer? Dan is het tijd om in actie te komen, want de kans dat bedrijven die het snelst doorhebben hoe groot de impact van het Internet of Things wordt, ook de bedrijven zijn die in de toekomstige businesswereld een koppositie innemen. Daarom moeten strategen nu bepalen welke rol hun bedrijf in de toekomst wil spelen en welke innovaties hoge prioriteit moeten krijgen.

Er is eigenlijk maar één zekerheid: wachten is geen optie, want voordat je het weet zitten we midden in het tijdperk van the Internet of Things!

Bronnen: Frankwatching, Computable.nl, blogit.nl & hbr.org
Afbeeldingen: businessitrent.nlLinkedInbeliefnet.comenduo.nl & networkcomputing.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *