Financier jouw project met crowdfunding

Overweeg jij om een eigen bedrijf te beginnen, maar zit je in je maag met het startkapitaal? Gaat het verkrijgen van een lening niet zo gemakkelijk als je had gehoopt? Dan is er een andere mogelijkheid om aan krediet te komen, namelijk crowdfunding. Deze manier van financiering verloopt zonder financiële tussenpersonen, het zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers.

Hoe gaat crowdfunding in z’n werk?

Bij crowdfunding biedt een persoon (of meerdere personen) zijn of haar project aan op een online platform en vermeldt daarbij het benodigde kapitaal. Mensen die geld willen investeren kunnen dat direct via het platform doen.

Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Deze kleine investeerders noemt men the crowd, het Engelse woord voor de mensenmassa.

Concept-of-Crowdfunding

Vaak bij crowdfundingplatformen gaat het geïnvesteerde geld niet direct naar het project, maar ontvangt de ondernemer het geld pas als 100% van het bedrag binnen is. Indien deze 100% niet wordt behaald krijgen de investeerders hun geld terug of worden toegezegde investeringen niet geïncasseerd.

Crowdfunding is gebaseerd op de marketingterm crowdsourcing. Bij crowdsourcing bepalen de consumenten (deels) hoe een product dat nog in de ontwikkelingsfase is er uiteindelijk uit komt te zien of ze bepalen mee welke marketingconcepten in hun ogen de moeite waard zijn. Op dit laatste principe is crowdfunding ook gebaseerd. Een crowdfundingplatform biedt verschillende projecten aan waaruit investeerders kunnen kiezen. Zo bepaal je als investeerder waar je potentie in ziet en in wil investeren.

Vier varianten

Investeren via crowdfunding kan op verschillende manieren. Dit zijn de 4 meest voorkomende varianten:

 • Donaties:
  De investeerder doneert geld voor een bepaald doel. Doneren impliceert dat de investeerder er niets voor terug krijgt. Crowdfunding door middel van donaties komt voornamelijk voort uit liefdadigheid, zoals schenken aan goede doelen.
 • Sponsoring:
  Het verschil tussen donaties en sponsoring is dat de investeerder een niet-financiële beloning krijgt van de ondernemer. Enkele voorbeelden zijn een ticket voor een concert, een exemplaar van een cd/boek of naamsvermelding. Sponsoring wordt vooral toegepast bij creatieve projecten.
 • Vreemd vermogen:
  De investeerder leent een bepaalde som geld uit aan de ondernemer. De ondernemer betaalt de investeerder na verloop van tijd het ingelegde bedrag met rente terug.
 • Eigen vermogen:
  De investeerder neemt een participatie, ook wel aandelen, in het project van de ondernemer. Zo krijgt de ondernemer zijn startkapitaal en in ruil daarvoor delen de investeerders in de winst van de onderneming.

Juridische bepalingen

In tegenstelling tot de Verenigde Staten komen in Europa alle bovengenoemde manieren van crowdfunding voor. Europa kent veel meer mogelijkheden, dat komt door de juridische bepalingen. In de Verenigde Staten zijn alleen donaties en sponsoring toegestaan en daarmee is het bijna onmogelijk om winst te maken op een investering via crowdfunding.  De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft wettelijk verboden dat investeerders in de VS winst kunnen behalen uit crowdfunding, daarom is het niet mogelijk om te investeren door middel van aandelen.

Juridisch

In Europa is crowdfunding via aandelen wel mogelijk, maar hier is wel een wettelijke grens aan. Investeerders kunnen aandelen nemen in een project, maar deze aandelen mogen niet op elk moment vrij te verhandelen zijn. Een tweede bepaling is dat het verboden is voor crowdfundingplatformen om investeerders te adviseren over aangeboden projecten. De platformen mogen slechts optreden als intermediair tussen investeerders en ondernemers, maar moeten onpartijdig zijn tussen de verschillende projecten die ze aanbieden. Deze bepaling geldt zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

De procedures

De beheerders van crowdfundingplatformen zijn het eerste aanspreekpunt voor zowel investeerder als ondernemer. Zij zijn degene met een intermediaire functie en coördineren het hele proces. De crowdfundingplatformen verdienen hun inkomsten vaak door een bepaald bedrag van het totaal te ontvangen kapitaal op te eisen.

Hoewel ieder crowdfundingplatform op zijn eigen manier te werk gaat, is de algemene procedure als startende ondernemer vaak als volgt:

 1. De ondernemer geeft bij het platform aan dat hij of zij een idee heeft dat externe financiering nodig heeft
 2. De beheerders van het platform gaan in gesprek met de ondernemer en beslissen of het idee potentie heeft (deze stap geldt niet voor ieder platform en ook weleens overgeslagen)
 3. De ondernemer plaatst zijn idee op het platform
 4. Investeerders investeren geld in bepaalde projecten
 5. De ondernemer ontvangt het geld zodra het volledige bedrag behaald is en anders krijgen de investeerders hun inleg terug
 6. De ondernemer werkt zijn idee verder uit
 7. Indien de ondernemer nog geen BV had, zal het idee van de ondernemer (bij voldoende succes) doorgroeien tot een BV
 8. De ondernemer betaalt de investeerders met rente terug (bij vreemd vermogen) of de investeerders delen mee in de winst of verdienen geld bij de verkoop van hun participaties (bij eigen vermogen)

Crowdfundingplatformen

In Nederland staan crowdfundingplatformen onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij houden een register bij van alle platformen die van hen een vergunning hebben gekregen.

Platforms

Met afstand het grootste crowdfundingsplatform is Geldvoorelkaar.nl. Sinds de oprichting in 2011 tot eind 2014 werd voor meer dan 45 miljoen euro aan leningen verstrekt via de website. Ze hanteren de werkwijze dat investeerders hun geld plus rente terugkrijgen verspreid over een van tevoren afgesproken aantal maandelijkse termijnen. Naast Geldvoorelkaar.nl zijn er een aantal andere grote platformen:

Sinds april 2014 is Kickstarter, het grootste crowdfundingsplatform wereldwijd, ook in Nederland actief. Via Kickstarter kunnen uitvinders, schrijvers en andere creatievelingen geld vragen om nieuwe projecten uit te voeren.

Voorbeelden van initiatieven

Manhattan wordt omringd door water, maar een duik nemen in de vervuilde Hudson is allesbehalve verstandig. Hier wil de bedenker van het project +POOL verandering in brengen. Samen met zijn team werkt Archie Lee Coates met de opbrengsten van hun crowdfundingcampagne aan de bouw van een drijvend en zelffilterend zwembad, zodat New Yorkers in de nabije toekomst op verantwoorde wijze in de rivier kunnen zwemmen. Donateurs ontvangen een tegel met hun naam erop en mogen te zijner tijd als één van de eerste gasten zwemmen in dit innovatieve zwembad. Tot nu toe hebben ruim 1.390 mensen een donatie gedaan.

zwembad_met_filter
Protonet ontwikkelt naar eigen zeggen de ‘simpelste cloudserver ter wereld’, zodat kleine bedrijfjes en particulieren hun data veilig achter slot en grendel kunnen houden. Je stalt je documenten niet meer op de servers van bijvoorbeeld Google en Microsoft, maar op een eigen afgeschermde server. De Duitse start-up heeft binnen 10 uur en 8 minuten het streefbedrag van 1,5 miljoen euro opgehaald. Met het geld willen de initiatiefnemers de productie van hun apparaat financieren. De introductie van de cloudserver komt op een moment dat veel mensen in Duitsland bezig zijn met de bescherming van persoons- en bedrijfsgegevens. Dit extra gevoelig in het land, omdat de DDR-regering vroeger op grote schaal de eigen burgers afluisterden.

TenPages zette onafhankelijk van een crowdfundngplatform een project op. Op de website van de uitgever konden potentiële schrijvers een aantal pagina’s van hun manuscript plaatsen om investeerders over te halen geld in hun boek te steken. Wanneer er tienduizend euro was opgehaald werd het boek daadwerkelijk door Ten Pages uitgebracht. Investeerders kregen een deel van de verkoopopbrengst. Op deze manier werden zo’n 60 boeken uitgegeven. Daarna ging het bedrijf failliet, maar inmiddels zijn ze weer in de lucht middels een doorstart.

Tenpages

Iets voor jou?

Wil jij gaan ondernemen en heeft crowdfunding je interesse gewekt, neem dan eens een kijkje op Fundipal.com. Dat is een soort gids die ondernemers bij de hand neemt en door de toch wel complexe wereld van crowdfunding heen leidt. De website geeft onder andere inzicht in de kosten voor het gebruik van een crowdfundingplatform.

Ben je benieuwd of crowdfunding iets voor jou is? Doe dan de crowdfunding-scan!

Bronnen: Wikipedia, geldenondernemen.nl & ikgastarten.nl
A
fbeeldingen: ik-ben-zpp.nlsocialmediasocialmedia.nl,  bedrijfssimulaties.nlikgastarten.nl & stickyservices.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *