Waarom we zo graag naar festivals gaan

Mensen die mij redelijk kennen weten dat ik graag naar festivals ga. Maar daar hangt ook een flink prijskaartje aan. Onlangs las ik in een artikel dat we gemiddeld €140 per dag aan een festival uitgeven (voor het kaartje, vervoer, eten en drinken). Dat is een behoorlijk bedrag en toch hebben we het ervoor over. Hoe komt dat? Je ontdekt het in dit blogbericht!

De wetenschappelijke reden

De sfeer die op muziekfestivals hangt vind je eigenlijk nergens anders. Het is vaak mooi weer, iedereen ziet er leuk uit, er is geweldige muziek, eten, drank en de quality time met je vrienden is onbetaalbaar. Maar nu blijkt ‘festivallen’ ook nog eens heel goed voor je te zijn, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Groningen is gebleken dat jongvolwassenen, die upbeat music luisteren een gelukkiger beeld hebben van de wereld. Dit komt doordat muziek voor aanmaak van dopamine zorgt in je hersenen. En zoals je misschien al weet zorgt dopamine voor een gelukkig gevoel.

happy festival

Het is dus niet vreemd dat je vrolijk of zelfs helemaal gek wordt wanneer je een bekende beat hoort op een festival. Je wordt er namelijk per direct gelukkiger van. Dat heerlijke moment waarop je de tonen herkent, weet wat er gaat komen en je he-le-maal los kan gaan.

Volgens neurowetenschapper Valorie Salimpoor worden we niet alleen gelukkiger van de beat zelf, maar we voelen ook meer opwinding door de verschillende tonen en melodieën die we horen. Je bent continu naar de muziek aan het luisteren en aan het anticiperen op wat er hierna komt. Bijvoorbeeld als je denkt te weten dat de beat gaat veranderen, dat ‘ie zachter wordt, rustiger of juist harder zal gaan. Soms is het daadwerkelijk zo en soms zit je ernaast, dat bevestigt je vermoeden of het verrast je. En precies deze nuances geven je nog meer plezier dan je al had.

Lekker gek doen

Op festivals gebeuren een heleboel gekke dingen. Je ziet mensen in hun carnavalspak rondlopen en er ontstaat spontaan een band door een menigte die op kliko’s en andere voorwerpen staan te trommelen. Het kan ook voorkomen dat je mensen in een opblaasboot op een grasveld ziet zitten, die schaterlachend doen alsof ze aan het roeien zijn en vrienden die daar foto’s van maken…

Dr. Hans van de Sande is sociaal psycholoog aan de Rijksuniversiteit van Groningen (gespecialiseerd in massapsychologie en behandelt in zijn colleges ook festivalgedrag) legt uit waarom: “Als iemand dat op straat doet, dan denk je natuurlijk: die is helemaal gek geworden. Maar bij een festival betreden mensen een afgesloten gebied. Ze krijgen dan het gevoel dat ze kunnen ontsnappen aan de gewone gedragsregels die buiten dat gebied gelden, en kunnen nieuwe regels uitvinden over wat normaal wordt gevonden.”

Én dat is dus het antwoord op de vraag waarom we met z’n allen lekker gek doen op festivals!

festival opblaasboot

Iedereen is aardig

We gaan niet alleen naar een festival voor de muziek. Een belangrijke reden om te gaan is het sociale gebeuren eromheen. We weten namelijk dat we mensen zullen ontmoeten die op ons lijken, daarmee bedoel ik dezelfde interesses, dezelfde denkbeelden, dezelfde achtergrond. We voelen ons deel van dezelfde groep en daarom zijn we een stuk socialer ingesteld dan normaal. Aangezien nagenoeg iedereen met diezelfde positieve instelling naar het festival komt, wordt de sociale interactie een stuk soepeler. De drempel om iemand aan te spreken of iets voor iemand te doen is een stuk lager.

Ook speelt mee dat mensen op een festival meer ontspannen zijn dan op bijvoorbeeld een werkdag. De reden dat mensen in het dagelijks leven niet of minder sociaal tegen elkaar zijn is vaak stress of de druk om te presteren. Op een festival speelt dat allemaal geen rol.

Op de camping!

Wanneer een festival meerdere dagen duurt en je woont er niet om de hoek, dan is het wel zo makkelijk om je tentje vlakbij de festivallocatie op te zetten. Tegenwoordig heeft nagenoeg ieder meerdaags festival een campingterrein. De mensen die al van kinds af aan een hekel hebben aan kamperen vinden dit verschrikkelijk. Maar in mijn ogen heeft het toch ook z’n charmes:

 1. Kater weg
  Het kan best koud en klam zijn in je tentje in de Hollandse zomers, maar op de één of andere manier is je kater door het slapen in de buitenlucht de volgende ochtend wel een stuk minder. De theorie gaat dat door de extra zuurstof van het buiten slapen de gifstoffen die je door de alcohol hebt geproduceerd eerder afbreken.
 2. De camping is the place to be
  Leuk natuurlijk al die optredens en voorstellingen, maar de bijzondere en onvergetelijke momenten gebeuren negen van de tien keer toch echt op de camping. Denk aan de spontane party’s in de wc-blokken tijdens Lowlands. De naam Theooooo die je van tent tot tent als een doorgeefstokje dagenlang over het veld geschreeuwd hoorde gaan. Of het feestje bij de Hema-campingwinkel: opblaasworst in de lucht en liedjes zingen.
 1. Nieuwe vrienden maken
  Metalheads, technotypes, badjasstudenten, serieuze timetable-lopers met rugzak en wandelschoenen en festivalveteranen: op een festivalcamping vind je van alles door elkaar. Dit is je kans om mensen te ontmoeten waar je normaal niet zo snel een praatje mee maakt. Neem extra biertjes mee en schuif eens aan bij je buren.
 2. Lekker de nachten door feesten
  Geen zin om te gaan slapen maar je vrienden liggen al te pitten? Dan zit je op de camping van een festival goed. Er is immers altijd wel iemand wakker die nog in is voor een biertje of afterparty.

Wat maakt een festival aantrekkelijk?

De eerste editie van Pinkpop in 1969 had een line-up van elf bands en dat was genoeg om het festival te doen uitverkopen. Anno 2016 zien festivals er heel anders uit. Niet alleen zijn er tientallen muzikanten, je kan ook een lesje yoga volgen, naar de bioscoop gaan en een nieuwe tattoo laten zetten. Een festival is een complete ervaring, een andere wereld die je binnenstapt om het dagelijkse leven even te vergeten.

Pinkpop

De beleving van een festival is minstens zo belangrijk als de line-up. De sfeer van een festival is enorm bepalend. Succesvolle festivals spelen daarom zo veel mogelijk in op trends onder jongeren. Festivals verkopen bijvoorbeeld steeds vaker verantwoord en gezond voedsel, inspelend op de healthy food trend. Daarnaast gaan we niet langer naar een festival om alleen maar te feesten, het mag allemaal niet te druk zijn. Een nieuwe trend is ontspannen en tot rust kunnen komen en dat gaat een steeds belangrijkere rol spelen.

Uiteindelijk zorgen de organisaties achter festivals ervoor dat alles wat we belangrijk vinden aanwezig is door goed te kijken naar trends. We kiezen festivals uit op de doelgroep, die gedefinieerd wordt door de muziekstijlen en de mensen die er rondlopen, want die zijn sfeerbepalend. Daarnaast kunnen we lekker gek doen, de camping geeft je een waar vakantiegevoel, iedereen zit in een goede vibe en is aardig voor elkaar. Wat kunnen we ons nog meer wensen!?

Bronnen: Quest.nl, redbull.com, allesoverjongeren.nlbeautify.nl & vice.com
Afbeeldingen: topandtrees.nl, podiuminfo.nl & wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *