New York, een ware beleving

Ongeveer twee weken geleden stond ik op Times Square in hartje Manhattan, New York. Bij terugkomst vroegen vrienden en collega’s vol spanning: hoe was het!? “Heel bijzonder, eigenlijk net zoals op tv” vertelde ik dan. Maar wat maakt ‘The Big Apple’ nu écht zo bijzonder en de moeite waard om er een keer heen te gaan? Daar heb ik eens goed over nagedacht en ik vertel het je in dit blogbericht.

New York telt meer dan 8 miljoen inwoners en trok in 2015 meer dan 58 miljoen toeristen. Het is dan ook niet raar dat de imposante skyline voortdurend in ontwikkeling is. Met al haar gigantische wolkenkrabbers, overvolle winkelstraten, bekende musea en gezellige wijken is ‘The Big Apple’ meer dan alleen het Vrijheidsbeeld, Times Square en the Empire State Building. Alhoewel die laatste drie zeker niet mogen ontbreken op je lijstje bij een bezoek aan New York.

De ultieme New York beleving

Aangekomen in de grote, drukke stad ga je natuurlijk naar Times Square. Dit is meteen dé ultieme New York-beleving, die je herkent van televisie, films en advertenties. Grote, niet-verrassende winkelketens domineren het straatbeeld, zoals H&M en de welbekende M&M store, maar als je daar doorheen kijkt is het enige wat je nog ziet de torenhoge reclameschermen. Om de hoeveelheid mensen aan te kunnen is Times Square deels autovrij. Kom hier even bij op een terrasje en vergaap je aan het drukste kruispunt van Amerika.

IMG_2441

De theaters van Broadway

Broadway is één van de grootste straten op Manhattan, het centrum van New York. De straat loopt van zuid naar noord over de hele lengte van Manhattan en is de enige diagonale straat in Manhattan. Het gedeelte van de straat bij Times Square huisvest veel theaters die een altijd veranderend scala aan musicals en andere shows biedt. De langstlopende musical op Broadway is ‘The Phantom of the Opera’. De première van de musical was op 26 januari 1988 en speelt sindsdien onafgebroken!

Een hapje eten in Hell’s Kitchen

Op loopafstand van Times Square ligt de wijk Hell’s Kitchen, die een totaal andere feeling heeft dan Times Square. Vroeger was deze wijk de uitvalsbasis van de New Yorkse maffia en het is geruime tijd één van de meest criminele wijken van de stad geweest. Nu merk je daar niets meer van, Hell’s Kitchen is vooral trendy en de ideale wijk om een hapje te eten. Veel restaurants hier hebben voor New Yorkse begrippen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het stratenblok wordt ook druk bezocht door inwoners van New York en daardoor waan je jezelf even in de wereld van de locals.

Het groene High Line Park

Sinds 2009 heeft New York er letterlijk een hoogtepunt bij: het High Line Park! Het park loopt over een ongebruikte, verhoogde spoorweg. High Line Park is een groene lus die zich een weg baant tussen bijzondere en een tikkeltje artistieke gebouwen. De spoorweglijn werd sinds de jaren ’80 niet meer gebruikt en na enkele jaren ontstonden er plannen om van de verlaten spoorweg een park te maken à la de Promenade Plantée in Parijs. Het park is een verademing, omdat het 9 meter boven de drukke straten ligt, autovrij is en prachtig uitzicht bied op de skyline van Manhattan. De High Line bevat veel groenvoorzieningen met bankjes en terrasjes.

IMG_2583

9/11 Memorial & Museum

Het 9/11 Museum in New York is gewijd aan de gebeurtenissen rond de aanslagen van 11 september 2001. De insteek is laten zien wat voor gevolgen de aanslagen hebben gehad op individuen en de gehele wereld.

Het museum ligt op het 9/11 Memorial terrein, maar is zelf ondergronds. De glazen entreehal wordt ondersteund door twee van de dragende stalen balken uit de voormalige WTC torens. Deze zijn nog roodbruin gekleurd vanwege de 99-dagen durende branden na de aanvallen. Als bezoeker daal je van de ‘Memorial Hall’ af naar de fundamenten (21 meter ondergronds), daarbij kom je langs ‘The Survivors’ Stairs’. Dit is een betonnen trap die tijdens de aanval in tact bleef en er daarmee voor zorgde dat honderden mensen nog konden ontsnappen uit de brandende toren. Daarnaast zijn er foto’s, video’s en persoonlijke verhalen van slachtoffers en getroffenen. In het museum wordt ieder slachtoffer van de bomaanslag in 1993 en de terreurdaden van 2001 persoonlijk geëerd en herdacht.

IMG_2515

Wat nog meer?

Een andere aanrader is wandelen over de 1825 meter lange Brooklyn bridge. De bekende hangbrug gaat over de East River en verbindt Brooklyn met Lower Manhattan. Een andere tip is fietsen door Central Park! Het park is groot, heel groot en daarom handig om op de fiets te doen. Er rijden weinig auto’s in Central Park en is het heel duidelijk waar je wel en niet mag fietsen. Aan één uurtje heb je zeker niet genoeg, dus maak er meteen een leuke middag van. Bezoek ook één van de uitzichtpunten, bijvoorbeeld Rockefeller (Top of the Rock) of the Empire State Building om de bijzondere stad op hoogte te bewonderen.

IMG_2601

11 feiten over New York die je nog niet wist…

 1.  De muzikanten die je tegen komt in metrostations moeten eerst auditie doen voordat ze er mogen musiceren
 2. New York gevaarlijk? Helemaal niet! Sinds 2005 is het de veiligste stad van de 25 grootste Amerikaanse steden
 3. Naar schatting wonen er evenveel ratten als mensen in New York
 4. Central Park is groter dan Monaco
 5. In 1626 hebben de Nederlanders ‘Manhattan Island’ (zoals New York toen nog heette) van de native Americans gekocht voor $1000! En ze noemden de stad vanaf toen New Amsterdam
 6. Ruim 35% van de bevolking van New York is buiten de VS geboren; de stad is een smeltkroes van culturen en nationaliteiten!
 7. New York City telt in totaal meer inwoners dan 39 van de 50 Amerikaanse staten
 8. De stad telt van alle wereldsteden de meeste theaters, namelijk 420
 9. De taxi’s in New York hebben de bekende gele kleur. Waarom? Omdat de oprichter van het eerste taxibedrijf ergens had gelezen dat het menselijk oog het meest gevoelig is voor de kleur geel
 10. Het Empire State Building heeft 1576 treden en ’t record om boven te komen staat op 9 minuten en 33 seconden
 11. Het hoogste appartementencomplex van New York 435 meter is en daarmee hoger dan het Empire State Building. En dit is ‘m:

IMG_3249

Het lijkt mij duidelijk: New York heeft zoveel te bieden dat er voor ieder wat wils is, of je nu dol bent op shoppen, musicals, musea, architectuur of gewoon alle toeristische trekpleisters wil bezoeken. Nog twee aanraders: neem een goedgevulde portemonnee mee, want goedkoop is de stad niet én neem de tijd als je veel wil doen. Het is een enorm drukke stad en er lopen veel toeristen rond, dat zorgt voor lange rijen bij de highlights! Deze laatste tips mogen de pret zeker niet drukken, want deze bijzondere stad is er ongetwijfeld één die iedereen een keer gezien en ervaren moet hebben.

“Nothing ever stays the same in New York City, and no one expects it to.”
Kemi Llesanmi, Executive Director, The Laundromat Project, New York

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *